Všechno je fígl! Dezinformační web svým názvem vlastně vystihl sám sebe…

Média hrají velikou roli v životě každého z nás. Problémem dnešní virtuální doby je ale fakt, že kdokoliv může publikovat cokoliv. A tak se objevuje nespočet skupin, blogů, videí, kde se samozvaní experti dělí o své názory, které působí často více škody než užitku. Příkladem je portál vsechnojefigl.cz.

V současné pandemické situaci jsou dezinformace komplicem samotného covidu-19. Spousta lidí se stane obětí této nemoci jen kvůli tomu, že podlehla lžím. Učebnicovým příkladem je portál vsechnojefigl.cz, který na svých transparentech propagovali někteří odpůrci vlády a opatření proti pandemii při příležitosti demonstrace, která proběhla 28. listopadu v Praze.

Na tomto webu píše jistá Lenka Pecharová „články“ o tom, jak nám vlastně oficiální média, vláda i lékaři lžou. Otázkou je, jestli tato osoba vůbec existuje nebo se jedná o pseudonym. Podle sekce nazvané Terapie jde údajně o jakousi terapeutku či životní guru. Každopádně žádný kontakt se dohledat nedal.

Co mají všichni, kteří šíří covidové dezinformace, společného? „Neprůstřelné“ zdroje. Aneb každý z nich má kamarádku, která má švagra, který má bratrance přes druhé koleno, který je náhodou lékař, a tak ví, jak to doopravdy funguje.

Pecharová na svém webu píše o příhodách à la Pepa z Horní Dolní povídal. Cituji nejlepší:

„Dceři naší známé odmítli v jídelně, kde dělá praxi, vydat zaplacené obědy a jíst, dokud se nenaočkuje.“

„Jedna paní má obvoďáka, který od začátku všechny před očkováním varuje a očkované, naposledy jejího otce, dnes již nekompromisně informuje: Všichni zemřete. Nikdy bych sebe ani své děti nenechal očkovat.‘“

„A já vždy říkám, uvědomte si, že ve vakcínách je cosi, co dotyčné stahuje do tmy, chovají se jak krysy jdoucí za krysařem, nemají už rozum, to „něco“ jim zvláštním způsobem odbourává mozek.“

„Přeji vám všem mnoho štěstí, bude lépe. Pokud se ovšem nenecháte očkovat.“

Tyto perly bohužel nejsou raritou. Podobné příběhy se šíří skrze facebookové skupiny, řetězové zprávy nebo jen ústně. Takoví lidé asi ale existovali vždy, jen dnes mají platformy, kde se naneštěstí mohou vyjadřovat. Inteligentní a rozumní lidé se vůči takovým musejí obrnit, tak hlavně sdílejte, než to smažou.

Přidat komentář